Album Of The Month: Axioma Ethica Odini by Enslaved



01. Ethica Odini
02. Raidho
03. Waruun
04. The Beacon
05. Axioma
06. Giants
07. Singular
08. Night Sight
09. Lightening

Bu ay black metal kökenli gruplar dinleyeceğimi geçen aydan öngörmezdim.
Albumden önce çok eleştirilen son Dimmu Borgir albumunu sevmeye çalışıyordum. Ki kritiklerde tam puan alıp yapılan olumlu eleştirilerle beni meraka iten Enslaved ın yeni albumunu edinene dek.

"Axioma Ethica Odini" grubun 11. studyo albumu. Çıkış tarihi 27-28 Eylül olan album Avrupa'da Indie Recordings, Amerika'da Nuclear Blast etiketiyle piyasada.
Tür olarak basit bir tanım yapılamayacak kadar geniş yelpazeye, kritiği de onu anlatamayacak kadar yetersiz kalabilecek zenginlikte bir album.
Genelde yazılan 'psychadelic post-black metal' olsa da, benim hoşuma giden tanım 'gray metal" denmesi oldu.
Gerçekten de grubun müzikal evriminden sonra şu söylenebilir ki artık Enslaved albumleri salt BM dinleyicisine hitap eden albumler değil.
"Vertebrae" ve "Isa" da bu sinyali almıştık. Ama "Axioma Ethica Odini" kanımca en iyi, en oturmuş Enslaved albumlerinden. Kesinlikle yılın albumu olmaya da aday.

Progresif/jazz öğelerin yanısıra, geçişlerde düz vokalleri duyduğumuz, klasik Enslaved sert ve 'heavy' rifflerine ve black metal altyapısına,
tekdüze devam etmeyen parçalara, sert ve agresif havasının yanında hüzünlü ve karamsar melodilere sahip bir album.


"Waruun" klasik Enslaved seri rifflerine sahip, BM hırçın vokallerin yanında temiz düz vokalleri duyduğumuz, melodik yapılı, kapanışı doomvari olan bir parça.
Ki agresif heavy gitarların yarattığı dehşetin yanında o karanlık ve kasvetli havayı hemen hemen tüm parçalarda solumak mümkün.
Misal "Giants" ise Sabbath etkisinin hissedildiği, Layne Staley ı anımsatan vokaller duyduğumuz ağır tempolu bir doom parçası.

Vokalist Grutle Kjellson için de bir parantez açmak gerekir ki tüm vokal yeteneklerini bu albumde gözler önüne sermiş.
Ancak düz vokalleri sanırım o değil, klavyeci Herbrand Larsen yapmakta. (Vertebrae' de öyleydi)

Genelde bu türden progresif album kritiklerinde alışık olduğumuz benzetme "Opeth gibi olmuş" cümlesidir.
Ama bu basite kaçmaktır. İlla bir benzetme veya etkileşim yapılacaksa da,
Enslaved gibi köklü bir geçmişi olan bir grup için kanımca daha kapsamlı bir etkileşimden söz etmek daha doğru olur.
Bu da PINK FLOYD ve KING CRIMSON olmalıdır. "Vertebrae"de de bu etkiyi hissettiğimiz gibi burada da örneğin "Lightening" parçasında bunu hissediyoruz.
Ambient atmosfere sahip enstrumental parça "Axioma" için de aynı etkileşimden söz etmem mümkün.


Eski fanlarını üzer mi bilinmez ama "Axioma Ethica Odini" de ara ara geçmişe göndermeler yapılmasının yanında,
grubun bu müzikal evrimiyle yeni hayranlar kazandığı ve kazanacağı aşikar.
 Bulmaca gibi bir album. Sindirimi zaman alabilir...

Rock n Stars Günlüğü ve Pilli Bebek fiyaskosu

Öncelikle itiraf etmeliyim bir belediyeden hele hele sınırları içerisinde bulunduğum Yenimahalle Belediye'sinden bu çapta bir festival beklemiyordum.
Festival in büyüklüğünden kastım, her ne kadar ben dinlemiyor olsam da ülkemin en sevilen rock gruplarının sahne alacak ve bunun 3 güne yayılcak olmasıydı.


Pek fazla reklamının dönmediği aşikar, ki bana arkadaşım haber verdiğinde ilk günü geçmekteydi bile...
Fakat Yenimahalle Belediyesi belki de politik davranıp, bunu sadece 'Yenimahalleliler bilsin yeter' diye düşünmüş olabilirler, öyleyse birşey denemez=)


Biz ise Festivale 3. günü Pilli Bebek izlenir düşüncesiyle 5 kişilik arkadaş grubuyla iştirak ettik. Hasta olmam nedeniyle mekanı beğenmedim. Dondum. Ki gruplar sahnedeyken de biz yaktığımız bidonun çevresinden ayrılmadık yakılabilecek çöp aradık durduk=)


2. olumsuzluk yaş sınırı meselesiydi. Rock festivalindemiydik yoksa 23 nisan şenliklerinde mi anlam veremedim. İçkilerin su gibi tüketildiği bir ortam ve dört bir yanımda 14-15 yaşlarında ergen tipler...
Gerçi festivali ilk günden takip eden arkadaşlarla sohbet sırasında öğrendim ki, 3. gün, önceki günlere nazaran aksaklıkların minimuma indirildiği günmüş...
3. olumsuzluk ise (Festivali düzenleyenlerle ilgisi varmıdır bilmiyorum) orda asıl bulunma nedenimiz olan ve sahneye çıkması gerektiği saatten 3 saat sonra "altyapı eksikliği" gibi leyleklerin bile 'hastır' diyeceği bir mazeretle sahneye çıkmayacağını öğrendiğim pilli bebek!
Bizdeki kaprisin elin gavur sanatçılarında olmadığının farkındayım ama böyle bir ortamda bu kadar soğuk havada, hasta halimde 3 saat bekletilirsem, sonra da hayal kırıklığına uğratılırsam doğal olarak ana avrat söverim, ki öyle yaptık...


Gözlerimiz ister istemez Pentagram ı aradı fakat onların yeni album kayıt aşamasında olduklarını duydum.




Sonuç olarak bundan sonraki festivallerde yaş sınırı olması ve mekanın havaya göre daha uygun seçilmesi gerekliliklerinin altını çizerek,
bu kadar sanatçıyı biraraya getirip cüz i bir ücretle izletmeyi başaran Yenimahalle Belediyesi' ne ve emeği geçen sponsor firmalara yürekten teşekkür ediyorum. Umarım devamı gelir ve diğer belediyelere de örnek olur...